Wednesday, February 3, 2016

silat

since ive been going to kelas ampang, i wanted to spit out everything here on what actually happened during my time of belajar silat. i just feel like sharing it ( if ada yang membacanya ) 

so, i learned silat when  i was 13 ( privilege of being anak member) ( okay thats a lie, sekolah menengah pun ada lah silat, as koko . ) and finished the whole syllabus when i was 14. kelas silat was on monday and wednesday from 9-11. so here we go, time asas, seronok lah turun everyday. but when it comes to buah jatuh classes, i tend to make stupid excuses like "penat" "banyak homework" etc etc. learning silat is fun! tapi bila nak jatuh tu yang pak pek puk nanti baju kotor, balik nak kena mandi and what not. so macam banyak kit kerenah. but i still managed to finish buah jatuh with them! jenis muka selalu ambik buah sekali banyak. luls. 

then potong, tak dapat nak join kelas potong sama, since i wasnt in malaysia . so macam sedih gila, yang lain dah ijazah potong, but aku still dekat jatuh. dua kali tak jadi ijazah potong. ada problem. then sedar, takde rezeki nak satu kelas dengan diorang. one fineee day, cik zamtek call babah cakap nak join anak buah dia tak, ijazah tumpang dekat upm. was legit happy that i even prepared baju kurung the night before. sanggup semata turun upm ijazah then balik lambat, around 12+ ( normal lah kan, member lepak apa semua) tu pun sebab ada sekolah the next day. 

so, aku dapat pelepasan dapat masuk sekali potong dengan yui and the geng. but the happiness was only temporary. tuition classes start and clash dengan kelas silat. so dapat pergi sehari je. and to catch up everything was hard. still pergi sebab semangat gila. okaylah, siapa je tak semangat nak jumpa member. aku semangat k sampai cakap dengan yui pakai baju apa, padahal training kelas silat je. lepastu, habis finals yang nak masuk form 2 tu, ibu cakap penat nak hantar kelas isnin and rabu. so macam choose either or je. ampang dengan melawati kot. babah time tu ulang alik johor so ( even till now tho ) macam susah sikit nak teman ibu. and yang kena teman ibu ambik aku kat rumah satuan was farah. kesian lah jugak sebab the next day sekolah.

then etc etc, then lepas tamat tu, ada buah serang ( pretty much people yang belajar silat tau ) . orang semua dapat yang paaak setepek kena macam hape. i was sick that day . heard that time tu ramai otai turun and  member lain turun . yup, i missed one of the climax of learning silat. came on wednesday and dapat buah serang takat sentuh . yang sakit pun tidak. siyes ah ni , tak tipu . sepatutnya datang okay, so dapat rasa buah serang tu macamana.

srp! here we go. when other people were busy concentrating on examination , aku sibuk dengan kelas silat sebab nak hadap srp. like duuuude cik arip buat longgag lutut. his words make me feel like thats going to be the last day of me living in this beautiful world. "anak fuad ke, anak ym ke, aku tak kisah. masuk dewan, semua aku bantai." I LEGIT REMEMBER THIS ! hahaha, wow gila ah dek. then masuk tu en, semua pandang. memula tu diorang letak nama abang hafiz cik mejar, aku dengan yui last. literally begged cik arip nak masuk taknak last. and he was like betul ni nak masuk? anguk walaupun belum ready. dari last semua tengok. kau nak mana??????

the most memorable thing evaaah , kak ya sepak muka, pastu dah buat D then lambat masuk, so cam terkena muka. habiskan buah and literally cried after that. habis je tu cam leleh lama gak ah. pastu okay sebab kak ya bagi air and cakap sorry. AHAHAHA. okay, shasha azhar yang hati kental tu pun nangeh k before masuk. JADI ADIK ADIK, ALL THE BEST FOR UPCOMING SRP. kelas kemahiran for srp dah start. hewhewhew .

EEEH ! tu tak memorable sangat. the most memorable thing was , after srp. that night, aku sibuk buat kerja khusus (sejarah ke geo) i cant remember, then yui called. ibu masuk bilik passed the house phone and cakap yui nak cakap . yui cam "weh, kau dengan aku tak lepas srp. kena ambik balik semula" VIVID VIEW OF KENA SEPAK DENGAN KAK YA CAME  TO MIND. then cam cuak gila. she convinced me really well! "kita hadap jelah sama sama" "kau takut, aku lagi takut" "paktam yang cakap kita dua kena ambik lagi sekali, tak lepas" was scared and went to ibu's room cried my heart out.

ibu tanya why and whatnot, bagitau the whole thing. then ibu babah cam "nak buat camana lagi" . pastu redha. redha kejap lah ( pasrah sebenarnya) then dapat phone call yang yui cakap "weh tu tipu jelah. plan dengan abah tadi" haaaaaa, nangeh gembira ke apa ke aku tak tau lah. but then macam ya tuhan, terima kasih. hahahaha. so, senanye kalau tak lepas srp, diorang suruh buat that day jugak. and so far takde pun yang tak lepas srp :) okay lah tu , pengalaman YM sakat kata kena ambik srp lagi sekali (walaupun dalam hati takmau aku ambik lagi) . seriau dek darah. hmm, some people do know about this. even cik mun kalau jumpa, still sakat "farihah , ambik srp lagi sekali kan"

well that was pretty much things that happened to me sepanjang tempoh belajar silat. belajar lah, any martial arts to protect yourself from danger. kita tak tau what will actually happen to us in the future. as for now, aku bantu takat mana boleh bantu dalam silat ni. setakat jadi photographer, takde lah susah mana. cuma maaf kalau gambar tak seperti yang diharapkan. (tapi honestly ada lah bangga jugak bila depa buat slide show ke, video ke ada gambar yang aku ambik termasuk dalam video tu) . stay lah dalam silat, selagi boleh stay. tolong lah silat selagi boleh tolong :)

No comments:

Post a Comment